Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост са изключително важни.

...
 Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост са изключително важни.
Коментари Харесай

БСП към министър Велкова: Вие ли лъжете или президентът? Изхарчени ли са пари от ПВУ незаконно?

 „ Средствата по Плана за възобновяване и резистентност са извънредно значими. Законите, които би трябвало да приемем, с цел да може България да се модернизира посредством тези средства, не да ги усвои, а да се модернизира – това е доста значим въпрос. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на чуването на служебния министър на финансите Росица Велкова. Изслушването е по искане на групата на Българска социалистическа партия и е обвързвано с осъществяването на бюджетните доходи и разноски и положението на фискалния запас все още.
От парламентарната естрада водачът на социалистите се обърна към министър Велкова: „ Г-жо министър, преди малко в изказването си влязохте в тежко несъгласие с президента Радев, който Ви е назначил. Вие заявихте, че по силата на закона  Министерски съвет не може да употребява средствата от Сребърния фонд и от Плана за възобновяване и резистентност, а ето какво сподели президентът Радев по време на последните съвещания: „ Служебното държавно управление, от което се очакваше да прави единствено избори, съумя да внесе и да контракти по Плана за възобновяване и резистентност. Миналата година ние получихме първия транш. ” Първият транш е 2.7 милиарда лева И президентът прецизира: „ Този транш, обаче, отиде за обществени заплащания. Сега задачата е още по-тежка, тъй като те би трябвало да се извадят и да се вкарат на ново в вложения за рационализация на страната, където им е мястото. ”
След изнесените данни Корнелия Нинова се обърна към министър Велкова и я попита кой лъже - тя или президентът. „ Той споделя, че първият транш е изразходен за обществени заплащания, Вие казвате, че законът не разрешава на Министерски съвет тези пари да ги пипа. Кое от двете е истина? Защото е доста значимо. Това би било част от този огромен недостиг, който са заложили “, съобщи тя и попита, в случай че тези средства наистистина са изхарчени не по предопределение, каква би била европейската реакция. „ Ами в случай че ги загубим тези пари? Ами в случай че желаят да ги върнем? И за какво тези пари харчите при тези увеличени доходи, които отчитате тук във всички данъчни пера – и от акцизи, и от обществени осигуровки?, попита още водачът на социалистите.
Нинова напомни, че Росица Велкова беше зам.-министър на финансите в държавното управление на Кирил Петков. „ Стояхте до мен от време на време в Министерски съвет. Вие написахте бюджета за 2022 година, Вие направихте годишната планирана рамка за идващите 3 години и там нямаше нито дума за свръхдефицит, за банкрут на страната. Вие ни убеждавахте, че обществените разноски, които усилваме, са покрити с доходи. Какво се промени, че бяхте зам.-министър там и в този момент сте министър в служебното държавно управление на президента Радев? “, сложи въпроса Корнелия Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия цитира още веднъж думи на министър Велкова, с които тя декларира, че в случай че няма бюджет, и в случай че не се продължи удължителният бюджет, след юли изпадаме в тежка рецесия. „ Това не го ли знаехте предходната година, когато ние с „ Продължаваме промяната ” настоявахме държавното управление да одобри постоянен бюджет за 2023 година? Вие искахте единствено продължение до юли. Тогава не осъзнавахте ли какво ще се случи от 1 юли?, попита Нинова и прикани да не се трансферира отговорността на партиите и на Народното събрание. „ Отсега го усещаме какво ще стане: “Те депутатите са неприятни и не желаят бюджет. И не одобряват бюджет. ” Поемете си отговорността. Вие направихте неточност, че не внесохте бюджет предходната година и в този момент ще си носите отговорността за това “, настоя ръководителят на социалистическата партия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР